Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2020-12-18 23:32:29
Olvasási idő: 5 perc
Kategória: tudakozó

A körzetszámok világa

A körzetszámok alapvető funkciója a hívások térbeli beazonosításához kapcsolódik. Különböző térségeknek meg van a maga saját körzetszáma, így a szolgáltató könnyedén beazonosíthatja, hova kell kapcsolni a hívást.

A funkció alapvetően felettébb hasznos lehet és ha ismerjük, könnyedén tudjuk használni, még időt is spórolhatunk magunknak. A valóságban azonban már annyira elterjedtek a szolgáltatók által használt alapvető tárcsázási számok, hogy ritkaság a körzetszámok megjelenése belföldi híváskor.

A 20-as, 30-as, 70-es és már frissen megjelenő 50-es hívószám a körzetszámokkal ellentétben nem ad nekünk földrajzi elhelyezkedésről információt, azonban a fejlődött rendszerek segítségével a kapcsolódás és tárcsázás így sem vesz sok időt igénybe.

Hogyan kell tárcsázni?

Alapvetően, ha egy belföldi telefonszámot szeretnénk tárcsázni, a 06-os kezdés a legáltalánosabb. Fontos kiemelni, hogy miért is ezzel kezdődik, hiszen egy ilyen számsorban minden számpárnak, minden számnak jelentősége van. A 06 részese a főleg régen használt nullás számoknak. Ezek kategorizálják már a hívás kezdeténél, hogy milyen céllal telefonálunk. A 06, vagy +36 jelöli azt, hogy belföldi hívást szeretnénk kezdeményezni. Ezek után kell majd beírnunk a körzetszámot, vagy szolgáltatói számot, melyet tárcsázni szeretnénk.

Ha külföldre indítanánk hívást, már az elején máshogy működik. Ennek a nullás száma a 00, ami után viszont mindenképpen szükséges megadni a földrajzi elhelyezkedésére utaló számot. Ezek állhatnak egy, kettő vagy akár három számból is. Így történik az, hogyha mondjuk Szlovákiába szeretnénk telefonálni, a számsor felettébb furcsának tűnhet, ha nem szoktunk oda hívást kezdeményezni. Példának okáért, a szám beírása előtt a 00421-es számhalmazt kell beírnunk és felettébb zavaró lehet a szemnek, hogy a megszokott négy, esetleg három beírt szám helyett ötöt kell bevinni a szerkezetbe mielőtt a tényleges információkat közölnénk.

A magyar körzetszámok

Magyarország nagyobb területekre felolsztva rendelkezik körzetszámokkal. Legfőképpen megyékre lebontva, de nagyobb megyéknél előfordulhat, hogy több számot is találunk hozzá az interneten. A mobilszámok esetében már nagy általánosságban egyáltalán nem szükséges ezek használata, ha azonban mégis valami miatt szükségünk lenne erre az információra, táblázatban összegyűjtve nagyon egyszerűen rátalálhatunk erre az érdekességre. A vezetékes számoknál még napjainkban is használatos ez a funkció, és ha minket hív egy vezetékes szám, adott körzeten belül, van, hogy csak az egyéni 7 számból álló számsort jelzi nekünk a rendszer. Ez elsőre felettébb ijesztő lehet, de mivel körzeten belül történik, semmilyen jelzést nem szükséges hozzáírni.

A körzetszám hasznos vagy felesleges?

Érdekes, hogy attól függetlenül, mennyire elterjedt az internetes kommunikáció és az internet hozta lehetőségek, a felgyorsult kommunikáció áramlás, mégis milyen mértékben megmaradt az aktualitása a körzetszámoknak. Külföldi vonatkoztatásban még mindig él ez a rendszer, és főleg ez is van előtérbe helyezve, míg nekünk, a szolgáltatók nyújtotta leszűkített négy szám már szinte elég információt nyújt ahhoz, hogy az átlagos hétköznapokban telefonáljunk.

Régen, mikor a vezetékes telefonoknak nagyobb kultúrája volt, gyakrabban használták a körzetszámokat. Mára már mindenki a mobilitást helyezi előnybe, és azt, hogy szinte mindig elérhető legyen. Ezért is volt lehetséges az, hogy a körzetszámok ennyire kikerüljenek a mindennapi használatból, ezért van lehetőség arra, hogy egyes genericióknak szinte teljesen kimaradjon a hétköznapokból.

A körzetszámok tehát nem feltétlenül vesztették el aktualitásokat. Ha ismerjük a rendszert, és tudjuk, hogyan is kell megfelelően használni a számsort és a fontosabb “kódokat” felettébb hasznos lehet, ha külföldi hívást kellene intézni és az ismeretlen hívószámok kevésbé lesznek idegenek.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!