Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2017-07-05 08:38:52
Olvasási idő: 4 perc
Kategória: tudakozó

Csökkenti vagy növeli a fiatalkorú bűnözést az okostelefon?!

Az idősebb korosztály számára, maga az internet adta korlátlan lehetőség az, ami egyszerre hordozza önmagában a veszélyeket és a mérhetetlen tudásbázist is.

Az okostelefonos alkalmazások könnyedén válhatnak digitális magántanárokká. Az akár egy idegennyelv elsajátítására is interaktív módon képes oktatócsomagok és a számtalan digitális könyv mind mind egy fejlettebb, okosabb társadalmi réteget vetít maga elé, másfelől viszont ugyanezen a platformon képes felügyelet nélkül terjedni olyan tartalom is melyek részben vagy egészben az illegalitás határait súrolják.

A kérdésre a választ valószínűleg a nevelés és a hajlandóság tudná megválaszoni, hiszen minden fiatal előtt ott van mindkét lehetőség és csak a jó utat kell választaniuk ha kezükbe veszik a telefonjuket.

A mobiltelefonok szerepe az oktatásban

Több ország után, most hazánkban, Magyarországon, a fővárosban, a Lisznyai utcában is elindulni látszik a digitális forradalom. Szülői kezdeményezésre, pedagógusi támogatással, a hivatalos tanmenet mellet ugyanis sikerült néhány modern eszközt becsempészni az unalmas órákba. A diákok is unták a fénymásolt néma térképeket, kopott matek feladatokat és örömmel fogadták, amikor néhány számítógépen, projektoron vagy mobiltelefonon egy új oktatási módszert is megismerhettek.

A legtöbb eszközre már adott, akár ingyenes verzióban is elérhető módon valamilyen vicces vagy szórakoztató oktató alkalmazás. Így a gyerekeknek készült, játékszerű földrajz, matek vagy biológiai oktató programok - játékos formában - sokszorta hatékonyab módon képesek ugyanazon tudást átadni.

Az egyelőre tesztüzemben működő kezdeményezést a szülők és a tanárok anyagilag is önfanianszírozzák a gyerekek érdekében. Reméljük hamarosan nagyobb teret kapnak országos szinten is a tanárok a tanítási módszereik bővítésére, modernizálására mert ezt a digitális oktatást a gyerekek jobban élvezik és a hatékonysága is számokban mérhető.

Ez történt Dániában miután a fiatalok egész nap a mobiljukat nyomkodták

A dániai Bűnmegelőzési Tanács hosszútávú megfigyelést végzett, hogy kiderítse azt a tézist, miszerint "a mai fiatalok sokkal veszélyesebbek mint az őket megelőző generáció". Természetesen sok szülő és vádaskodó a modern technológiát, a veszélyes játékokat és magát az okostelefonokat tette felelőssé az eldurvuló helyzet miatt.

Az elméletek szerint a mai játékok és közösségi életformák érzéstelenné teszik a fiatalokat, akik egyre több mindent bevállalnak akár csak a hecc kedvéért is. Így a bolti lopások számát is a mobiltelefonok rovására írták.

A felmérés bebizonyította, hogy a 14-15 éves korosztályban egyáltalán nem nőtt a mobilozás hatására a bűnelkövetés. Sőt!

A 27 év alatti korosztályban 29%-al még csökkent is. Az érdekesnek bizonyult adatot elsősorban az okosotelefonokon elérhető ingyenes internetezési lehetőségeiben látták. Hiszen régebben, még a fiatalok "bandáztak", megnőtt a bűnelkövetés veszélye de a "mai fiatalok" egyre inkább élnek online szociális életet és a személyes találkozások alkalmával is – nem túl hasznos módon – jelentős időt töltenek a mobiltelefonjuk társaságában.

Ez viszont ilyen formában pozitív hatással van a fiatalkori bűnözések csökkenésére.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!