Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2017-07-11 09:09:11
Olvasási idő: 3 perc
Kategória: tudakozó

Hazánk dobogós lett a mobilinternet gyorsasági versenyén

Felmérések alapján a magyar mobilinternet dobogós helyre került a gyorsaság versenyén, 42,61 Mbps átlaggal, de a vizsgálat azt is bizonyítja, hogy a gyorsaság mellett a lefedettségben is rendkívül jó helyen állunk. A 4G lefedettségnek köszönhetően sikerült bekerülnünk az első tízbe, a legfrissebb mérések alapján 83m59 százalékos a lefedettség, így hamar ugorhattunk fel a 9. helyre a globális ranglistán.

Talán azt hihetjük, hogy nincs nagy különbség országok között, mobilinternetet tekintve. Pedig nagyon eltérőek az adatok a gyorsaságot és a lefedettséget vizsgálva.

Még az Európai Unión belül is jelentős különbséget mutatnak ki a felmérések. Egy szolgáltató független csapat állt össze, hogy egy ingyenes applikáció segítségével a mobilinternet felhasználókkal, a mérésüknek átlaga szerint rangsorolja a minőséget. Januártól egészen márciusig közel 600 000 felhasználóval dolgoztak, akik húszmillió adatpontot eredményeztek.

Mitől függ a lefedettség?

Egyrészről függ a hálózat kortól és hogy mekkora a frekvenciatartomány de emellett az is meghatározza a lefedettséget, hogy milyen földrajzi adottságok vesznek minket körül. Például hegység vagy síkság. A térerőnket mutató mutatók pedig sokkal nagyobb jelerősséget mutatnak a nyílt terepen, mint egy zárt helységben vagy egy pincében vagy alagútban. Vannak létesítmények (pl metró) ahol a lefedettség ellenére sincs térerő.

Más országok mobilinternete

A legjobb eredményt Dél-Korea ért el, ahol 96,38 százalékos a lefedettség és a mobilinternet sebessége 18,34 megabites. Ezután 93,48 százalékkal Japán következik, majd az USA, egészen 86,5 százalékos lefedettséggel. Bár az eredmények a környező országokban is szépen megoszlanak, Magyarországnak nincs miért szégyenkeznie a lefedettség tekintetében.

Ráadásul Magyarország internetes sebessége kiemelkedik nem csak a környező országok közül, de az egész Európai Unió tagállamai közül is.

A leggyengébb mobilinternetek

Az ismert adatok szerint a legrosszabb helyen Lengyelország áll, ahol a lefedettség csak 63,46 százalék, és az átlagsebesség is csak 18,34 megabites. De mellette Németországot is megemlíthetjük, hiszen a 20,46 megabites sebeséggel és 58,35 százalékos lefedettséggel ők sem érhettek el kiemelkedő eredményeket. Hasonló eredményekkel ért a ranglista végére Francia ország is, ahol 58,35 százalékos a lefedettség. A mobilinternet megmérettetésén a legutolsó helyein a jelenlegi adatok szerint Srí Lanka, Ecuador és Írország áll, ahol a lefedettség csupán 50 százalék körül áll.

Az adatok tehát azt mutatják, hogy Hazánknál sokkal népesebb, és nagyobb országok bőven elbújhatnak, ha a mobilinternet minőségét nézzük.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!