Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2017-01-30 17:27:06
Olvasási idő: 3 perc
Kategória: OTP Bank

Mi véd a túlzott eladósodástól?

Még mindig csalogatóbbak a THM számok akkor, ha nem végig fix kamattal veszünk fel hitelt, azaz ha a referencia kamathoz kötődik a törlesztőrészletünk alakulása. Így emelkedhet is a futamidő alatt az összeg, amit havonta utalnunk kell a banknak. Bár kiszámítgatható, követhető, hogyan és minek következtében módosulhat a kamat, ám azok a pénzügyi mozgások, amelyek következtében kialakul az új kamatláb, bejósolhatatlanok.

A nem rögzített kamatokkal kapcsolatban jó tudni, erősen eltérhetnek kamatkockázat tekintetében. A kamatperiódus (az az időszak, ami alatt a hitel kamata változatlan) megválasztása még mindig a kezünkben van. És itt már rá is tértünk a címben említett témára: hogy ne adósodjunk el?

Nagyon fontos, amikor egy lakáshitel mellett döntünk, hogy az induló THM mellett figyeljünk arra, hogy a törlesztőnk ne szálljon el.

Ha rövid kamatperiódussal rendelkező kölcsön mellett döntünk, akkor alacsonyabb havi részletekkel indulunk, ami vonzónak tűnhet - jelenleg 3,8 %-os THM-mel is van ajánlat a piacon - , csakhogy nem ennyit fogunk végig fizetni. Mondjuk három havonta kedvező, de akár kedvezőtlen irányba is elindulhat a törlesztőrészlet alakulása.

Honnan tudjuk, hogy hosszabb vagy rövidebb kamatperiódusú egy ajánlat?

Ezt a bank teljesen egyértelműen, a feltételek egyikeként megadja, ezzel is segítve a tájékozódást.

A hitelkalkulátorokban sokszor találunk olyan kitételt, hogy mennyi a kamatperiódus, és kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt - ez lehet 3, 6, 12 hónap, de akár 5 vagy 12 év is.

Ez utóbbi, több éves periódusok nyilván stabilabbá teszik a hitelünk feltételeit, de drágább is lesz tőle a termék.

Összességében, ma már sokkal jobb feltételekkel lehet kölcsönért folyamodni, és az állam sokat tett az ügyfelek biztonságáért.

Az instabil devizahitelek is megszűntek, amelyek az alacsonyabb jövedelműeket hozták szorongatott helyzetbe, és tették európai viszonylatban magassá a magyar ügyfelek hiteltörlesztési terheit.

A kedvezőtlen hitel kiváltására van mód

Ha évekkel ezelőtt kötöttünk lakáshitel szerződést, amelyet nem érzünk kedvezőnek, nem kell elkeserednünk. Mód van a hitelünk kiváltására; még ha Magyarországon kevesen élnek is ezzel a lehetőséggel, például az USÁ-ban széles körben “cserélik le” az emberek a hiteleiket.

Ez a pénzintézeteknek is kedvező, hiszen alapvető érdekük, hogy az ügyfeleik ki tudják fizetni az adósságukat, azaz olyan konstrukciókat futtassanak, amelyek vállalhatóak a számukra. Lakáscélú és nem lakáscélú jelzáloghiteltől is segítenek az újabb hitelek megszabadulni. A futamidő akár évekkel rövidülhet, ha egy jobb hitellel lefogyasztjuk a tartozásunkat.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!