Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2015-04-02 13:53:19
Olvasási idő: 2 perc
Kategória: Ünnepek

Répatorta - nyuszifészek húsvéti finomságok

A répatorta rejtelmei

Manapság már olyan ismerősen cseng a fülünkben a répatorta elnevezés, de talán nem mindannyian tudjuk, mitől és főleg mennyitől répatorta a répatorta. Érdemes megnéznünk egy bevált receptet, hogy eldönthessük, belevágjunk-e egy ilyen tengeren túlról érkezett finomság elkészítésébe?

Az biztos, hogy a receptben található répák nem önmagukban adják a torta ízét, hiszen szinte mindegyik jócskán tartalmaz cukrot, azontúl diót, vagy mogyorót, fahéjat, esetleg vaníliát, citromot, és egyéb nyalánkságokat.

Általánosságban elmondható, hogy a liszt mennyiségétől inkább picivel kevesebb legyen a finomra reszelt répa mennyisége, hogy ne domináljon túlságosan a torta ízében.

Egyszerű receptből finom nyalánkság

A receptek alapján azt mondhatjuk, hogy nem bonyolult az elkészítése, és még időigényesnek sem mondható, bár a kész torta díszítése apró marcipán répákkal, tejszínes, vagy ricottás krémmel biztosan plusz időt igényel.

A tészta összeállítása olyan egyszerű, mint általában a kevert tésztáknak, a hozzávaló tojásokat szétválasztva, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, a liszthez hozzáadjuk a sütőport, a fahéjat, egy csipetnyi sót, a lereszelt sárgarépákat, ezt elkeverjük, majd egy fél deci olajat, citrom levet, héjat teszünk még hozzá, és a cukorral elkevert sárgájához öntjük, végül a habbá vert fehérjét is hozzáadjuk. Utána az egész masszát egy Rama-val kikent, kilisztezett tortaformába öntjük, és kb. 180 fokon tűpróbáig sütjük.

Ami ezután következik, szinte teljes mértékben a kreativitásunkra van bízva, lehet citrommázas, ricotta krémes, marcipán díszes „ruhába öltöztetni” egészséges finomságunkat, és ha minden a legjobban sikerül, még a morzsák eltakarítása sem okoz majd gondot az húsvéti ebéd után.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!